bagan, myanmar

Een must-see tijdens je reis door Myanmar is Bagan, een van de vroegere hoofdsteden van Myanmar. In deze stad vind je meer dan 4.000 tempels in allerlei staten van verval.

De Tempels van Bagan

Trek ongeveer 2 à 3 dagen uit voor je bezoek aan Bagan. Het verkennen van alle tempels doe je het beste op de fiets of e-bike (een elektrische scooter). Ook het huren van een taxi (met gids) of paard en wagen behoren tot de mogelijkheden. Niet alle tempels zijn echter even goed bereikbaar met de auto.

 

Wij hebben zelf twee dagen (drie nachten) doorgebracht in Bagan en dat was wat mij betreft precies genoeg. De eerste dag zijn we begonnen met de gouden Shwezigon Pagoda en de New Bagan Market. ‘s Middags hebben we op de fiets de Shwesandaw Tempel en de Ananda Tempel bezocht. 

 

<foto>      


Fietsen bleek erg zwaar in de hitte en door het zand, dus op dag twee hebben we e-bikes gehuurd. De wekker ging die dag extra vroeg (05:00 uur) omdat we de zonsopkomst wilden zien. In het donker reden we naar de Bulehti Tempel (gelegen tussen Nyaung-U en Old Bagan) om vervolgens een plekje te bemachtigen op de trappen van de tempel, waarvandaan we prachtig zicht hadden op de zonsopkomst en de luchtballonnen. De rest van de dag hebben we gebruikt om op de e-bike van Nyaung-U via Old Bagan naar New Bagan te rijden. Onderweg stopten we bij de Dhammayangyi Tempel, de Thatbyinnyu Tempel en de Sulamani Tempel.

 

<foto>

Zonsopkomst Bagan

De zonopkomst in Bagan is absoluut de moeite waard. Zet je wekker extra vroeg en beklim een van de grotere tempels, zodat je met zonopkomst uitzicht hebt op de tempels van Bagan. Na de aardbeving in augustus 2017 is slechts een aantal tempels nog te beklimmen. Doe daarom vooraf goed onderzoek naar welke tempels open zijn. Wij hebben zelfs de zonsopkomst vanaf de Bulehti Tempel aanschouwt.

Ballonvaart Bagan

Niet gebonden aan een krap budget? Overweeg dan een luchtballonvaart over Bagan. Voor rond de 300 euro per persoon word je om 5 uur 's morgens bij je hotel opgehaald en kun je de zonsopkomst over Bagan aanschouwen vanuit de lucht. Iets te duur? Geen zorgen, vanaf de grond is de zonsopkomst ook prachtig en zijn juist de voorbij zwevende ballonnen erg indrukwekkend om te zien.


Van en naar Bagan

De meeste toeristen bereiken Bagan met de bus. Vanuit Yangon, Inle Lake en Mandalay vertrekken er meerdere keren per dag bussen richting Bagan. Kom je vanuit Mandalay? Dan kun je ook de boot van Mandalay naar Bagan nemen. Dit is iets prijziger dan de bus, maar ontbijt en lunch zijn inbegrepen en het uitzicht vanaf de Irrawaddy River is prachtig. 

 

Geen zin om een hele dag of nacht in de bus te zitten? Vanuit diverse grote steden in Myanmar, zoals Yangon en Mandalay, vertrekken er dagelijks binnenlandse vluchten naar Bagan.  

 


Hotels in Bagan

Overnachten in Bagan? Dan heb je de keuze uit Old Bagan, New Bagan en Nyaung U. De meeste toeristen verblijven in Nyaung U. De hotels in Nyaung U zijn betaalbaar en je vindt er genoeg restaurantjes. Heb je wat meer te besteden? Dan kun je kiezen voor een van de luxere hotels in Old Bagan, dichterbij de tempels. Kijk hier voor meer informatie over hotels in Bagan.

Hoteltip

Deze bestemmingen zijn ook de moeite waard!